Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2024.09.25 07:21

Az allergiák jelentős része bőrpróbával vagy vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározással diagnosztizálható. Ez utóbbi egy kényelmes és biztonságos lehetőséget nyújt az allergének azonosításában, így a csecsemő- és gyermekkori tejfehérje allergia diagnózisában is fontos szerepe van. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizsgálat elvégzésének nem feltétele a gyermek allergénnel történő visszaterhelése.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A tejfehérje allergia

-A tejfehérje allergia (tejallergia) a csecsemők 2-3 százalékánál alakul ki, de „kinőhető” betegségről van szó, így nagyon ritkán fordul elő, hogy 3 éves kor felett megmarad. Amikor egy gyermek tejallergiás, az immunrendszere veszélyesnek ítéli meg a tehéntejben található tejfehérjét, amire túlzott immunválasszal, ellenanyag termeléssel reagál. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, és a tejtartalmú étel elfogyasztását követően rögtön (IgE-mediált allergia) vagy órákkal, napokkal később (nem IgE-mediált allergia) is megjelenhetnek. A kicsinyeknél elsősorban bőrtünetek (csalánkiütés, atópiás dermatitisz = ekcéma) és légúti reakciók (allergiás nátha, visszatérő zihálás, száraz köhögés, nehézlégzés), valamint emésztőrendszeri tünetek (véres széklet, hasmenés, hányás, refluxos panaszok) jelzik a betegséget – ismerteti dr. Hidvégi Edit. A tejfehérje allergia legsúlyosabb, szerencsére ritkán előforduló akut következménye az anafilaxiás reakció.

Tejallergia? Ezek a vizsgálatok segíthetnek tetten érni

-Nincs egyszerű dolgunk a csecsemőkori-kisgyermekkori ételallergia diagnosztizálásakor. Az alapos anamnézissel azonban sok információra tehetünk szert, többek között a gyermek családjában előforduló allergiás megbetegedésekről, amely segítségünkre lesz a megfelelő allergiateszt kiválasztásában – hangsúlyozza a szakember. A gyermekkori táplálékallergia diagnózisának legbiztosabb módja, ha 2-4 hétig kivonjuk a panaszokat kiváltó táplálékot az étrendből, majd orvosi felügyelet mellett fokozatosan, egyre nagyobb mennyiségben visszavezetjük azokat. A visszaterhelés során következetesen jelentkező tünetek igazolják az allergiát. Ez azonban egy rendkívül időigényes folyamat, és nem is veszélytelen, amennyiben a gyermeknél korábban súlyos anafilaxiás reakciót váltott ki az allergén fogyasztása. A klinikai tünetek, az orvosi anamnézis és fizikális vizsgálatok mellett a szérum-IgE-szintmeghatározás (illetve bizonyos esetekben a bőrpróba, más néven Prick-teszt) a leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszerek az ételallergia kiderítéséhez. Mindezek mellett ma már elérhető a molekuláris allergiavizsgálat is, amely jóval pontosabb információkat ad a tüneteket kiváltó allergénről. Vérből bármely életkorban történhet a meghatározás, akár egy hetesen is, a bőrpróbát étel allergénekkel fél éves kortól el lehet végezni. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy sem a vérteszt, sem a bőrpróba nem alkalmazható önmagában ételallergia fennállásának alátámasztására vagy annak kizárására. A vizsgálatok kapcsán feltétlenül meg kell különböztetni a vérből IgE meghatározással és/vagy bőrpróbával igazolt tejallergiát, valamint a már "kinőtt" tejallergiát, amikor már nincs spec. IgE emelkedés, vagy pozitív bőrpróba. Előfordulhat az is, hogy bár a klinikai tünetek igazolták a tejallergiát, ám sem laborban, sem bőrpróbával nem volt kimutatható. Ezt nevezhetjük a tejallergia nem-IgE mediált formájának.

Vissza kell-e terhelni a diétázó gyermeket a vérvizsgálat előtt?

Ha a klinikai kép alapján tejallergia feltételezhető, azonnal el kell kezdeni a tejfehérjementes diétát. A gasztroenterológus szakember elmondta, hogy a tejfehérje allergiateszt kapcsán sokszor felmerülő kérdés: szükséges-e tejet vagy tejterméket fogyasztania a vérvizsgálat előtt annak a kisgyermeknek, akinek tüneteit egyértelműen a tejfehérje okozza. Nem vezet-e fals eredményhez, ha a gyermek tejmentes diétát tart? Mint dr. Hidvégi Edit mondja ilyen esetben nincs szükség, sőt kifejezetten veszélyes lehet a tejtartalmú ételek fogyasztása.  

-A vérvételes ételallergia vizsgálatok során a vérben keringő, az adott élelmiszer ellen a szervezetben termelődő ellenanyag (immunglobulin E - IgE) molekulák szintjét határozzuk meg. Az ellenanyag az allergénnel való találkozást követően (vagyis miután a gyermek már legalább egyszer fogyasztott a panaszokat okozó élelmiszerből) kezd el termelődni a szervezetben. Magas koncentráció esetén, az allergiagyanú megerősödik, ha a koncentráció alacsony, a gyanú gyengül. Hangsúlyozni kell, hogy a vizsgálatot a tünetek megszűnése után is el lehet végezni. Az IgE-szint ugyanis akkor is magas marad, ha a gyermek már diétázik, és az allergén nincs jelen. A számok nyelvére lefordítva, ez azt jelenti, hogy nem 68 kU/l lesz az eredménye, "csak" 49 kU/l, ha nem fogyasztja a tejet, ami még így is messze meghaladja a határértéket, ami 0,35 kU/l. Az IgE mediálta allergia kimutatásához nincs szükség arra, sőt kifejezetten veszélyes lehet, ha a vizsgálat előtt tejes ételt adunk a gyermeknek, hiszen azzal bőrének, bél- és immunrendszerének is ártanánk – összegzi dr. Hidvégi Edit, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy bizonytalanság esetén, az ételallergia teszt elvégzése előtt bátran tegyék fel kérdéseiket a szakorvosnak.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Az allergiák jelentős része bőrpróbával vagy vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározással diagnosztizálható. Ez utóbbi egy kényelmes és biztonságos lehetőséget nyújt az allergének azonosításában, így a csecsemő- és gyermekkori tejfehérje allergia diagnózisában is fontos szerepe van. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizsgálat elvégzésének nem feltétele a gyermek allergénnel történő visszaterhelése.

További részletek
Allergiás asztma: ezek az allergének okozhatnak tüneteket az ősszel

Allergiás asztma: ezek az allergének okozhatnak tüneteket az ősszel

Az ősz közeledtével és a szeptemberi iskolakezdéssel az asztmás betegek számának növekedésére lehet számítani. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint ez idő tájt elsősorban a vírusos és bakteriális légúti megbetegedések, a parlagfű és a gombák spórái, a beltéri allergének közül pedig a poratka, az állatszőr és a penészgomba súlyosbíthatják az asztmás tüneteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK